Ook in het passend onderwijs gaan er waarschijnlijk harde klappen vallen. Volgens de plannen zou er 300 miljoen bezuinigd moeten worden. Minister van Bijsterveldt kan niet zeggen hoeveel banen er verloren gaan, maar de vakbonden spreken van 6000 ontslagen.
Maar wat houd dit nu daadwerkelijk in? Ik kan mij voorstellen dat mensen, die hier niks mee te maken hebben omdat hun kind op regulier onderwijs zit, geen benul hebben welke consequenties dit geeft binnen het passend onderwijs. Ik zal het eens in mijn eigen woorden proberen duidelijk te maken wat dit voor bijvoorbeeld onze dochter betekend.
Passend onderwijs zijn niet alleen de scholen zoals een ZMLK waar Zoë onderwijs volgt, maar ook kinderen die regulier onderwijs (de normale basisschool) volgen en hulp nodig hebben, zoals kinderen die dyslectisch zijn, aan adhd lijden of medicijnen slikken. Deze kinderen kunnen namelijk extra begeleiding op het regulier onderwijs krijgen in de vorm van een rugzakje, geld waar de extra begeleiding van wordt betaald.
In de situatie waar Zoë zich bevind zullen de groepen veel groter gaan worden en de personeelsbezetting minder. Nu zit ze in een groep met 8 kinderen, 1 leerkracht, 1 klassenassistenten en een stagiaire. Zo blijft de rust in de groep bewaard, want veel kinderen hebben moeite met prikkels van buitenaf. Kan er in kleinere groepjes gewerkt worden wat de ontwikkeling van het kind ten goede komt en ligt de werkdruk voor de leerkrachten lager wat ook weer beter is voor het ziekteverzuim. Bij grotere groepen zullen deze kinderen minder goed presteren, wordt er minder uit hun mogelijkheden gehaald en presteren ze onder nivo.
Ook zullen er meer 'probleem' kinderen naar het regulier onderwijs verwezen worden. En daar komt nu het hele kromme van het verhaal. Deze kinderen zullen dan extra begeleiding nodig hebben wat betaald wordt uit het rugzakje. Maar, je voelt hem al aankomen, ook op de rugzakjes wordt er bezuinigd. Het geld wat daar voor beschikbaar is/was, wordt gehalveerd. Wat gebeurd er dan op de regulieren basisscholen? Precies, deze kinderen worden 'stoorzenders' in de klas wat een druk legt op elk kind.
Je moet je voorstellen dat je kind nu in een klas zit met 15 kinderen, hier komen 2 'probleem' kinderen bij, maar er is geen geld om ze de juiste begeleiding te geven. De leerkracht zal veel energie en tijd in deze kinderen moeten stoppen wat ten nadele is van de rest van de groep. De prestaties zullen verminderen en voor andere kinderen die wat extra aandacht nodig hebben met lezen, schrijven of rekenen is geen tijd meer.
Het ziekteverzuim zal stijgen door de werkdruk van de leerkrachten en zullen de leerkrachten voor problemen of situaties komen te staan waar ze niet in gespecialiseerd zijn of voor geleerd hebben.
Snapt u het nog? Ik hoop persoonlijk dat de plannen herzien worden, maar ik vrees het ergste. Ik hoop voor alle kinderen die extra zorg nodig hebben, maar ook de 'normale' kinderen, dat dit niet gaat worden zoals ik hierboven omschreef.
Misschien is het een doemscenario, maar ik hou mijn hart wel een beetje vast. Zoë gaat nu graag naar school en ik ben een beetje bang dat als de groepen veel groter worden ze ondergesneeuwd wordt. Ze zegt nu al niet als iemand haar 'pijn' doet of als haar wat dwars zit, dat zal dan alleen maar minder worden. Ze kan heel slecht tegen onverwachtse gedragingen van andere kinderen en geluiden, dat zal bij een grotere groep minder overzichtelijker worden voor haar. Blijft ze dan met plezier naar school gaan of zal ze minder graag gaan wat ook weer een probleem thuis kan gaan geven.
Naar mijn idee is dit het verschuiven van het probleem en zullen er kinderen tussen wal en schip vallen, omdat er geen specifieke begeleiding is die ze zo hard nodig hebben.
We wachten maar af, maar vandaag zijn de leerkrachten van Zoë naar Nieuwegein gegaan om te protesteren tegen deze plannen. Hopelijk is het een stap in de goede richting!
De petitie voor deze bezuinigingen staan nu online!
Klik hier